Evighetens Arkiv

Att planera sin egen begravning

Det kan vara svårt att prata om döden. Att låta sina önskemål bli hörda kan man göra i omtanke till sina nära och kära. Att fylla i Evighetens Arkiv underlättar för de efterlevande och låter dig få en chans att göra dina önskemål gällande.

Topp 7 saker att tänka på när du ska planera din egen begravning
  1. Begravningsceremonin
  2. Gravsättning
  3. Begravas i egna kläder?
  4. Gäster på begravningen
  5. Minnesstunden
  6. Upprätta testamente
  7. Arkivera din information säkert
Begravningsceremonin

Beroende på om begravningsceremonin är religiös eller borgerlig har du olika stora möjligheter att påverka ceremonins utformning. En religiös begravning följer i regel en speciell ordning, vilken ordning som gäller beror på trossamfundet i fråga. Vid en borgerlig begravning är du å andra sidan fri att regissera ceremonin precis som du själv önskar. Kanske önskar du spela upp ett filmklipp från en fantastisk resa tillsammans med vännerna?

Gravsättning

Fundera över hur du önskar gravsättas. Vill du att dina nära och kära ska ha en specifik plats att gå till? Eller skulle du föredra om de gick till en gemensam gravplats såsom en minneslund eller askgravlund med skötselfrihet?

Begravas i egna kläder?

Att begravas i sin favoritkostym eller älsklingspyjamas är inte alls ovanligt. Om man inte har några kläder vid dödsfallet så klär vi alltid i vad man kallar för svepskjorta, en vit bomullsskjorta. Att lägga ner andra föremål i kistan som ett brev, klocka eller liknande är också möjligt.

Gäster på begravningen

Är det någon speciell som inte får glömmas bort när de anhöriga ska informera vänner och bekanta till begravningen?

Minnesstunden

Förr i tiden var ordet minnesstund ofta synonymt med smörgåstårta och begravningskaffe. Så är det inte längre. Allt fler väljer istället att göra minnesstunden till en fin middag eller fest i den avlidnes anda. En idé är t.ex. att låta servera sin egen favoriträtt med tillhörande dryck. Eller varför inte bjuda in gästerna till ett gemensamt glas på din egen favoritbar?

 

Upprätta testamente

Vill du att allt eller delar av ditt arv ska gå till en viss person? Eller vill du bara undvika osämja bland dina efterlevande? Glöm inte att upprätta ett korrekt och tydligt testamente för att säkerställa din vilja. Läs mer här om testamente och få ett kostnadsfritt inledande samtal med oss.

Rulla till toppen