Borgerlig begravning

Ger större frihet

Borgerlig begravning med Evighetens Vila

Vill man ha större frihet och inte behöva göra något efter en speciell ordning så kan borgerlig begravning vara ett aktuellt val. Borgerlig begravning kan ändå ha visst religiöst inslag om man så önskar. Det räknas som en privat tillställning med en borgerlig begravning så inspelad musik har därför också större frihet.

Vad bör jag tänka på vid borgerlig begravning?

Det finns inga formella krav på lokalen gällande borgerlig begravning, därför kan med andra ord hållas i var som helst bara det inte väcker anstöt hos omgivningen, Exempel på vart man kan vara är i ett kapell, trädgården, i naturen, vid graven e.t.c. Bara det är fysiskt genomförbart och värdigt för den avlidne.

Utformningen av en borgerlig begravningsceremoni är helt fri och upp till de anhöriga. Musik, dikter, tal och ordning är fullständigt fritt så länge det bidrar till ett respektfullt och värdigt avsked av den avlidne.

Trots att en borgerlig begravningsceremoni inte är religiös händer det att man sjunger psalmer. Vissa väljer hellre att spela upp musikstycken som speglar den avlidnes personlighet.

Den borgerliga begravningsceremonin koncentrerar sig främst den avlidnes personlighet och intressen, dennes avlidnes syn på livet, naturen, intressen och hobbys. Man kan även förstärka med blommor och dikter om den avlidne exempelvis gillade hösten o.s.v. Ceremonin blir en hyllning för det liv den avlidne levt.

En borgerlig officiant leder begravningen.. Denna person kan vara vem som helst såsom en officiant från Evighetens Vila Begravningsbyrå, en vän, en nära anhörig eller en professionell talare eller sångerska. En officiant från Evighetens Vila kostar inget då man anlitar oss för att hålla i resten begravningen.

Borgerlig begravning

Innebär stor valfrihet

Det kan finnas många skäl till varför man väljer en borgerlig begravning, dels är det större frihet gällande utformningen och platsen där ceremonin hålls. Musik, antalet låtar, tal och dikter är fullständigt valfritt vid en borgerlig begravning. Det kan kännas mer personligt och annorlunda att hålla begravningen någon annanstans som i naturen, i en slottsruin, vid havet eller i ett lusthus. Om inte omgivningen kan ta illa upp så är det okej. Väljer man att hålla begravningen i ett kapell så ingår detta i begravningsavgiften vill man hyra in sig någon annanstans så får man betala detta själv. Kanske har man sedan innan gått ur Svenska kyrkan eller vill inte ha lika många religiösa inslag eller psalmer som kyrkans ordning innebär. Väljer man en borgerlig ceremoni är det fritt fram att utforma denna fullständigt efter egna önskemål. T.ex. kanske man vill att vännernas band ska spela musiken på begravningen.

Cecilia Konstantin grundare Evighetens Vila begravningsbyrå

Borgerlig officiant

Håller den borgerliga begravningsceremonin

Det finns inga regler kring vem som ska vara officiant och leda en borgerlig begravningsceremoni. Det får lov att vara vem som helst; en vän, en anhörig, en pastor, en sångare eller en professionell talare. På Evighetens Vila erbjuder vi borgerlig officiant, gratis om vi får äran att ordna med det praktiska kring begravningen. I vissa fall har även kommunen särskilda borgerliga officianter som man kan låna in.

Efter att ni har bokat begravningen genom Evighetens Vila kommer den borgerliga officianten att kontakta er. Vill ni ha Evighetens Vilas egna officiant så går vi igenom allt på planeringsmötet för begravningen och inga fler möten behövs. Har ni en speciell officiant i åtanke så meddela oss gärna det.

ceremonihall eller lokal

Vid borgerlig begravning

Vanligast är att en borgerlig begravning förrättas i ett kapell, dels för att de uppförts för ändamålet och dels för att det ingår i begravningsavgiften och således blir gratis att låna när det är aktuellt som medborgare folkbokförd i Sverige. Vill man kan man hålla begravningsceremonin på annan plats än kapellet men då får man stå för eventuella kostnader själv. Det finns inget hinder för att begravningen hålls ute i naturen eller på annan plats. Hade den avlidne ett passionerat intresse för att fixa i trädgården eller älskade havet så kan dessa platser vara aktuella för en begravning. Så länge det är praktiskt genomförbart så går det..

lotus

inslag av religiös karaktär

vid borgerlig begravning

Så länge det är respektfullt och värdigt gentemot den avlidne så får en borgerlig begravning lov att utformas precis som man vill. Ofta följer man till viss del ändå Svenska kyrkans ordning mest av traditionens vana men absolut kan man göra något helt annat och vara fullständigt utan religiösa tecken. Då kan man fylla ordningen med tal, dikter, sånger, musik, högläsning ur favoritboken, citat och kloka ord. En borgerlig officiant inriktar sig mer på personens liv, intressen och erfarenheter då religiösa inriktar sig mer på livet efter döden.

Borgerlig begravning

Evighetens Vila hjälper dig planera och utforma en vacker borgerlig begravning

Rulla till toppen