Blommor

Sorgbinderi

Sorgbinderi kallas det när floristen gör blomsteruppsättningar och buketter till begravning. Här går vi igenom lite som kan vara bra att tänka på och vilka olika typer av uppsättningar som det finns.

Alla blommor finns inte året om och kan vara svåra om inte omöjliga att få tag på i fel säsong. I de fallen kommer floristen att göra så att dekorationen eller buketten får samma känsla och kulörer om än med annan blomma. T.ex. om du kikat på ett arrangemang med bland annat tulpaner i men det inte finns att få tag på i oktober så får floristen byta ut detta till liknande i kulör. Blåa blommor är exempelvis svåra att få tag i under höst och vinter, då får floristen ta blå-lila istället för att få ett liknande intryck.

Bra att tänka på:

  • Ibland önskar de anhöriga att gäster och vänner istället ger minnesgåvor än att de köper blommor till begravningen. Dock brukar man ändå ha en handbukett/blomma att lägga på/brevid kistan vid avskedet på begravningen.
  • Kolla gärna av om det finns något färgtema på blommorna vid begravningen om du tänkt köpa ett blomsterarrangemang eller bukett. Då blir det ett vackert enhetligt intryck. Lättast är att beställa blommorna via samma florist som de anhöriga anlitat för att få rätt kulörer.
  • Kort i blomsteruppsättningen eller ett textat band? Bandet kostar ju så då blir det lite mindre blommor om ni har en fast budget för blommorna. Annars räkna med att ett band ligger på runt 300:-
  • Kondoleansblommor eller kort skickar eller ger du till de anhöriga innan begravningen ägt rum.
  • Floristen beställer de specifika blommor ni valt så att de ska finnas hemma för bindning till dagen innan begravningen, var därför ute i god tid med eventuella ändringar.
  • Ska en text på banden vara på annat språk än svenska så är det viktigt att mejla över eller printa ut den texten så det inte blir några missförstånd när vi beställer banden.

Kondoleansblomma

för att beklaga förlusten

Vanligast är att man till de anhöriga skickar en bukett eller ett kort där man beklagar förlusten. Utseende och formulering har ingen mall utan det är mer tanken och omsorgen som räknas. Detta skickar man så fort som möjligt och innan begravningen ägt rum.

Evighetens Vila Begravningsbyrå Blommor
Evighetens Vila Begravningsbyrå Handbukett

Handbukett

som lägges på kistan

Vanligt är vid begravningen är att de närmst anhöriga beställer en kistdekoration och handbuketter. En handbukett läggs på eller vid kistan/urnan när man går fram för att ta sitt sista farväl under begravningsceremonin. Övriga gäster tar antingen med egen handbukett eller förbeställer via florist som levererar det till ceremonilokalen den aktuella dagen. En handbukett kan vara allt från en enkel ros till en liten bukett med en handfull blommor och lite grönt.

Kistdekoration

det huvudsakliga blomsterarrangemanget

Vid begravningen är det vanligt att man pryder kistan eller urnan med blommor. Det arrangemang som man lägger på kistans lock brukar helt enkelt kallas för kistdekoration, den kan vara allt från att täcka hela kistan till att vara en mindre uppsättning som ligger ovanpå locket vid kistans fotände eller mitt på kistan. Detta arrangemang brukar man välja ut med omsorg då det kommer vara i centrum för uppmärksamheten. Vanligt är också att man har band på dekorationen med en sista hälsning på och från vem blomsteruppsättningen kommer.

Evighetens Vila Begravningsbyrå Kostnadsfria Kistbukett
Evighetens Vila Begravningsbyrå Stående Blomsterarrangemang

Stående arrangemang

pampig prydnad

Det finns en mängd olika sorgbindningar vissa vanligare än andra. Ett stående arrangemang sticks ner i oasis i en hållare och står majestätiskt  pyramidformat. Den kan stå på golvet för sig själv eller om det är lite mindre sättas på en blomsterställning. De ser alltid fina ut då de redan står upp och inte behöver ordnas vidare för att exponeras så som en bukett måste. I de fall man väljer kyrkans kisttäcke att täcka kista med är detta ett bra val att ställa framför kistan.

Buketter

enkelt men vackert

Buketter kan vara stående eller liggande, de kan sättas i vaser, sättas på en blomsterställning eller ligga ner. Oftast är buketten mindre till storlek än stående arrangemang och om många buketter finns är det ingen garanti för att de får full exponering då det inte finns hur många vaser och blomställningar som helst.

Evighetens Vila Begravningsbyrå Blomsterbukett
Evighetens Vila Begravningsbyrå Blommor i Hjärta

kransar och hjärtan

håller länge

Kransar och hjärtan, ibland har dessa en kil under sig så de är lite lutade och syns även om de ligger ner. Riktigt stora kransar med band kan man hänga på ställning. Kransarna går även att ställa upp mot blomsterställning.

begravningsplanteringar

för att stå ute vid graven

Begravningsplanteringar är arrangemang med rötter som floristen planterat i kruka/vas eller annat fantasifullt sätt. Om det finns något föremål som är starkt förknippat med den avlidna så kan detta kanske användas till att klä med blommor, arrangera konstfullt eller sätta blommor i.

Evighetens Vila Begravningsbyrå Blommor
Evighetens Vila Begravningsbyrå Katafalktäcke

katafalktäcke på kistan

blommor eller ej

I de fall då man väljer att ha en spånkista och lägger ett katafalktäcke ovanpå kistan så får man vanligtvis  inte lägga blommor på täcket, detta för att inte fläcka ner eller skada täcket. Detta är ett villkor för att kyrkor och kapell ska låna ut sina fina täcken. 

Men använder man sig av vårt eget täcke på Evighetens Vila så går det faktiskt bra att lägga blomsterarrangemang på det.

utsmyckning vid urna

kring eller på

När det är ceremoni/akt med urna kan man ha en krans med band som ligger runt om eller fästa ett mindre arrangemang på sidan av urnan eller vid locket. Väljer man en krans med något hängande blommor så det bildar en slöja utåt kan man ha ett bredare band i. På Evighetens Vila brukar vi alltid höja upp urnan och lägga en duk eller arrangera tyg under för mer effekt.

Det går även bra att pryda lokalen med blommor och arrangemang, kransar, stående och liggande buketter.

2019-11-19-01-22-26

band med text

hälsning och namn på anhöriga

Är önskan att ha ett vackert band i blommorna med en sista hälsning fint textad på så går det fint att få detta med några dagars varsel. Bandet som man skriver en sista hälsning på är egentligen två band och brukar ha hälsningen på ena bandet, vilka den kommer ifrån på andra bandet. Ordningen på bandet där det framgår vem det är ifrån utgår från äldst och eventuell partner, raden under eventuella barn till denna. Efter det kommer näst äldst och eventuell partner, raden under eventuella barn till denna o.s.v. Partner/maka/make skrivs med och /o eller & mellan sig, barns namn skiljs åt med kommatecken.

färgtema på blommor

för ett elegant intryck

Ofta bestämmer de anhöriga vilka kulörer blommorna på begravningen ska ha som tema . Om man som besökare som vill köpa ett arrangemang  som ska sändas till begravningen tillsammans med de andra blommorna kan be om att hålla samma stil och kulörer. Om man kontaktar vår florist eller oss ordnar vi detta med enkelhet.

Att ha ett unisont färgtema som en röd tråd på begravningen skapar ett elegantare och mindre rörigt intryck.

vår samarbetspartner

Floristmakeriet
Blomsterbutiken FloristMakeriet öppnade upp sina dörrar den 7 april 2017. Butiken drivs av floristen och blomsterälskaren Helena Wramby som har 15 års vana inom branschen.
 
”Hos oss hittar ni noggrant utvalda krukväxter och snittblommor, gärna så lokalt odlade som möjligt. På våra inköpsresor försöker vi hitta de något udda sorterna just för att kunna erbjuda det där lilla extra.”

 Varmt välkommen till FloristMakeriet!

Frågor om begravningsblommor?

Rulla till toppen