Musik

Hyra in musiker eller inspelad musik?

Det är stor skillnad på olika sorters begravningar, vissa religiösa ordningar kanske föreskriver att det inte ska spelas musik eller har strikta regler för vilken sorts musik som får framföras. Generellt kan man säga att när det är religiösa begravningar så är det upp till församlingen. Det kan skilja ganska mycket mellan olika församlingar hur moderna eller förlåtande de är. Då begravningar i Svenska kyrkan räknas som offentliga så är det snårigt med regler för att spela upp inspelad musik, därför finns ett snävt utbud av inspelad musik att välja på. Traditionellt föredrar kyrkorna ändå “livemusik”, antingen genom deras egna kantor eller inhyrd professionell musiker/sångare/sångerska. I de fall man har en vän, släkting eller anhörig som ska framföra något brukar det gå bra.

Borgerliga begravningar räknas – trots att man oftast lånar kapellet av Svenska kyrkan- som en privat tillställning, därför har man full frihet att spela upp precis vad man vill under dessa begravningar. Vi på Evighetens Vila hjälper er ordna fram musik om ni har önskemål på specifika inspelade låtar.

Ibland är det en kostnadsfråga då man kanske inte har råd heller att hyra in en musiker men ändå vill ha några speciella låtar.

solist

vi har samarbetspartners

Att ha en solist med vid begravningen är ett sätt att göra det personligt, vackert och minnesvärt. Vi har samarbetspartners att rekommendera till detta. De har alla en passion för sång och musik och önskar fullända ett vackert farväl.

Antingen håller vi i kontakten med solisten eller om du själv önskar bli kontaktad av solisten. Detta för att komma överens om det som ska framföras. Om du har egna önskemål är det bra om du förbereder information om låtar, texter och noter. Är det stycken som solisterna ej framfört förut så behöver de litet tid på sig för att förbereda och öva in stycket, gärna 3-4 dagar som minimum.

Evighetens Vila Begravningsbyrå Saxofon

Är du osäker på vad du vill ha?

solisten hjälper dig

Är du däremot osäker på vad du vill ha framfört så har solisterna många fina förslag och kan hjälpa dig.

Kostnaden kan variera beroende på uppdrag och omfattning men vanligtvis är det 2500 – 4000 kronor. Ersättning för resa kan också tillkomma vid längre avstånd, så tänk på att prata med solisten om det ifall du själv har kontakten via telefon. Solisten fakturerar Evighetens Vila som sedan ordnar med ersättningen. 

inspelad musik

mer okej vid borgerlig begravning

Då det inte finns några som helst ramar vid en borgerlig begravning är det större valfrihet. Det är inte heller begränsat till de låtar som kyrkan har rättigheter till och  och anser som lämpliga, då en borgerlig begravning räknas som en privat tillställning. På en borgerlig begravning kan man alltså spela upp vilken musik som helst och är inte begränsad till antalet låtar heller. Om den avlidne hade önskemål på en speciell artist eller speciell inspelning låter detta lätt sig göras, vi på Evighetens Vila köper helt enkelt loss de låtar ni önskar höra. Det går givetvis även  fint att variera live-musik med inspelad musik.

trattgramofon_musik

Sanja streuli

en varm alt som sjunger med hjärtat

”De säger att jag berör. Min röst beskrivs som en varm alt och passar till såväl soul som visa, jazz, pop och blues. Stora ballader varvas med musikal, evergreens och svängiga rytmer. På svenska, engelska eller något annat språk.

Min styrka är främst min inlevelse, men också min förmåga att skräddarsy programmet så att det passar in.”

Numera går det även att ta in Sanja som officiant till begravningar. Så Sanja kan antingen hålla begravningen åt er, sjunga, eller bägge.

 

malin berglund

nedflyttad från storstaden

För mig är det en viktigt och ärofylld uppgift att få bli en del av den betydelsefulla stund i livet som en begravning innebär. Att få bistå med vacker, sober och diskret musik som inte tar över. Utan som fyller och lyfter stunden i de mörka, och få bistå med de ljusa i sorgen. Detta finner jag som en väldigt stor och hedrande uppgift. Jag är mezzo-sopran/sopran och sjunger de ni önskar. Några personliga favoriter är: ”Koppången”, ”Time to say goodbye”, ” Ser du månen där du är ikväll”, ”Jag fick låna en ängel” och ”Lascia ch’io pianga/ Dagen är nära”. Med andra ord, är min repertoar väldigt bred och jag tar mig an de flesta musikgenrer.

  Bosatt i Helsingborg, och aktiv i hela Skåne. Jag har sen 2007 jobbat som frilansande sångerska runt om i Skåne och Stockholm med över 220 framträdanden genom åren.

Malin Berglund solist Evighetens Vila

lite olika psalmer

passande för begravningar

Vid en begravning i Svenska kyrkan brukar det ingå tre psalmer, här finns några psalmer som ni kan lyssna på:

Övriga vanliga psalmer är: Psalm 235 – Som en härlig gudomskälla (Pärleporten)

Psalm 248 – Tryggare kan ingen vara

Psalm 249 – Blott en dag ett ögonblick i säder

Frågor om musik på begravning?

Kontakta Evighetens Vila. Vi hjälper dig.

Rulla till toppen