Sök på vår hemsida

blommor

 

Vi samarbetar med en duktig florist som gör det lilla extra vid sorgbinderiet och håller en otroligt fin kvalitet.

Handbukett för begravningsgäster: Vanligt är vid begravningen är att de anhöriga beställer kistdekoration och handbukett. En handbukett läggs på kistan när man en och en går fram för att ta sitt sista farväl under begravningsceremonin. Övriga gäster tar antingen med egen handbukett eller förbeställer via florist som levererar det till ceremonilokalen den aktuella dagen. En handbukett kan vara allt från en enkel ros till en pytteliten bukett med ett par blommor och lite grönt.

Olika typer av sorgbindningar: Vid begravningen är det vanligt att man pryder kistan eller urnan med blommor. Den bukett som man lägger på kistans lock brukar helt enkelt kallas för kistdekoration, den kan vara allt från att täcka hela kistan till att vara ett mindre arrangemang som ligger ovanpå locket vid kistans fotände eller mitt på kistan. Detta arrangemang brukar man välja ut med omsorg då det kommer vara i centrum för uppmärksamheten.

 

Det finns en mängd olika sorgbindningar vissa vanligare än andra. Ett stående arrangemang som sätts i oasis står majestätiskt för sig själv i pyramidform, buketter kan vara stående eller liggande, kransar och hjärtan ligger ner - eventuellt lite lutat. Begravningsplanteringar är arrangemang med rötter som floristen planterat i kruka/vas eller annat fantasifullt sätt. Om det finns något föremål som är starkt förknippat med den avlidna så kan detta kanske användas till att klä med blommor, arrangera konstfullt eller sätta blommor i. Handbuketter är de blommor man tar farväl med och lägger på/vid kistan, de kan vara allt från en enkel vacker ros till en liten bukett med flera olika sorters blommor och grönt,

 

Täcke på kistan: I de fall då man väljer att ha en spånkista och lägger ett katafalktäcke ovanpå kistan så får man inte lägga blommor på täcket, detta för att inte fläcka ner eller skada täcket. När det är ceremoni/akt med urna kan man ha en krans med band som ligger runt om eller fästa ett mindre arrangemang på sidan av urnan. Det går även bra att pryda lokalen med blommor och arrangemang, kransar, stående och liggande buketter.

 

Band med text: Är önskan att ha ett vackert band i blommorna med en sista hälsning fint textad på så går det fint att få detta med några dagars varsel. Bandet som man skriver en sista hälsning på är egentligen två band och brukar ha hälsningen på ena bandet, vilka den kommer ifrån på andra bandet. Ordningen på bandet där det framgår vem det är ifrån utgår från äldst och eventuell partner, raden under eventuella barn till denna. Efter det kommer näst äldst och eventuell partner, raden under eventuella barn till denna o.s.v. Partner/maka/make skrivs med och eller & mellan sig, barn skiljs åt med kommatecken.

 

Färgtema på blommor: Ofta bestämmer de anhöriga vilka kulörer blommorna på begravningen ska ha som tema så att även besökare som vill köpa ett arrangemang kan hålla samma stil om de kontaktar vår florist eller oss. Att ha ett unisont färgtema som en röd tråd på begravningen skapar en elegantare och mindre rörigt intryck.

 

Blommor ur säsong: Alla blommor finns inte året om och kan vara svåra om inte omöjliga att få tag på i fel säsong. I de fallen kommer floristen att göra så att dekorationen eller buketten får samma känsla och kulörer om än med annan blomma. T.ex. om Du kikat på ett arrangemang med bland annat tulpaner i men det inte finns att få tag på i oktober så får floristen byta ut detta till liknande i kulör. Blåa blommor är exempelvis svåra att få tag i under höst och vinter, då får floristen ta blå-lila istället för att få ett liknande intryck.

 

Givetvis kan Ni bestämma precis hur Ni vill ha det och låta oss sköta kontakten med floristen. Det är viktigt för oss att Ni känner Er trygga och tillfreds med Era val. Var medveten om att floristen beställer blommorna i god tid så att de specifikt finns hemma åt er för bindning till dagen före begravningen. Ska en text vara på annat språk än svenska så mejla eller skriv ut den innan vi beställer eventuellt band till blomsteruppsättningen. 

Kontakta Evighetens Vila Begravningsbyrå
Vi finns här för dig.
Öppet helgfria vardagar mellan 09:00-16:00 eller efter överrenskommelse.
Vi har jour dygnet runt!

Tel: 042-366 066