Sök på vår hemsida

borgerlig officiant

 

 Den person som leder en begravningsceremonin vid kyrklig begravning kallas för begravningsförrättare, vilket i praktiken betyder att det är en präst som håller i begravningsakten.

Hur gör man då om man inte är med i Svenska kyrkan, eller om man inte vill ha en religiös begravning? Man kan då anlita en officiant, en borgerlig officiant som som då håller i ceremonin.

 

Vad är en borgerlig begravning?

En begravning enligs Svenska Kyrkans ordning är öppen för alla som är medlemmar i kyrkan. så är det i de flesta religionerna – du måste vara medlem i en församling eller trosamfund. En medlem i t.ex. Svenska Kyrkan kan inte begravas enligt någon annan religions ordning.

1926 blev det inskrivet i lagen att alla människor i Sverige skulle ha medborgerlig rätt att få en borgerlig begravning. Likaså bestämdes det att det är en privat angelägenhet vad man väljer.

Alla kan alltså ha en borgerlig begravning, med en borgerlig officiant. Det spelar ingen som helst roll vilken religion man tillhör, eller om man inte hör till något trossamfund alls. Officianten iklär sig samma roll som prästen gör i en kyrklig begravning, med vissa skillnader i själva utförandet av uppdraget.

Syftet med en borgerlig begravning är att du som anhörig kan utforma begravningsceremonin precis som du vill. Ceremonin kan i motsats till vad många tror, innehålla lika många religiösa inslag som en kristen begravning. Eller så kan man göra den helt fri från religiösa inslag. Du bestämmer själv.

Du kanske vill ha en kristen begravning, men med helt annat innehåll när det gäller val av musik och text. Då är den borgerliga begravningen ett alternativ.

De viktigaste skillnaderna mellan en borgerlig och kyrklig begravning:

  • Det finns inga regler som styr var ceremonin kan hållas. Du kan i stort sätt välja vilken plats som helst.
  • Begravningsceremonin kan utföras som du själv vill.
  • Spelar ingen roll vilken tro du har, alla har rätt till en borgerlig begravning.
  • När ceremonin leds av en borgerlig officiant, kan vem som helst förrätta begravningen.
  • Kostnad för officiant tillkommer, men oftast kan man få hålla det utan extra kostnad i de flesta kapell.
  • Man får inte lov att hålla en borgerlig begravning i en Kyrka.

 

Vem kan vara borgerlig officiant?

borgerlig officiant evighetens vila

Cecilia Konstantin - borgerlig officiant

Du har total frihet att utse vem du vill till borgerlig officiant. Det kan vara en släkting, arbetskamrat, barn till den avlidne eller en vän. När det gäller att utse en borgerlig förrättare finns inga juridiska hinder.

Vi på Evighetens Vila har fått stor uppskattning från anhöriga när de valt vår egen officiant, Cecilia Konstantin. Hon tar hand om allt i samband med akten, och som anhörig kan du släppa taget och ägna din uppmärksamhet åt din egen och närståendes sorg och det sista avskedet.

 

Den borgerlige officiantens uppgifter

I god tid före begravningen planerar ni tillsammans med officianten hur ceremonin ska utformas. Vad som ska hända och när under akten det ska ske. Ofta får du som anhörig berätta om den döde och dennes liv, och vad ni vill officianten ska säga om den avlidne under ceremonin.

Ju tidigare vi träffas desto bättre. Det är inte ovanligt att man ändrar sig efter hand, och om ni börjar planeringen tidigt finns det gott om tid att känna efter så att allt känns rätt.

Just eftersom man har så stor frihet är planeringen viktig, och det gäller för officianten att lägga samman alla tankar, minnen, dikter, musik och andra element så att allt fungerar smidigt tillsammans.

Under själva begravningsakten har den borgerlige officianten samma roll som prästen har i en kristen begravning. Officianten håller i ceremonin och är den som står för huvuddelen av allt tal. En skillnad mot kyrkliga ceremonier, där man talar mycket om Gud och himmelriket, pratar man i regel mer om den dödes liv och gärningar här på jorden.

Många officianter kan dessutom aktivt ta del i begravningen på andra sätt, som till exempel läsa en dikt. Vår officiant är den som möter begravningsgästerna i entrén och hälsar dem välkomna.

Ni kan tillsammans med officianten välja ett tema som ceremonin ska gå i. Det kan vara den avlidnes stora intressen i livet, dennes gärningar eller resor i världen. Temat kan återspeglas även i valen av kistdekorationer och övrig smyckning av lokalen med exempelvis blommor och ljus.

 

Letar du efter en borgerlig officiant?

Kanske står du just nu inför att planera en begravning? Ni behöver inte välja oss som begravningsbyrå för att få Cecilia som officiant. Evighetens Vila kan hålla i ceremonier även där annan begravningsbyrå anlitats.

När man får bestämma fritt kan det faktiskt bli ganska svårt. När alla möjligheter ligger öppna, att utforma ceremonin precis som man själv vill, kan det hända att man blir överväldigad när man befinner sig i sorg. Då kan det vara skönt att veta Cecilia finns där som du kan luta dig emot.

Kontakta oss idag för gratis rådgivning! Bestämmer du dig för att planera begravningen tillsammans med oss på Evighetens Vila, får du Cecilia som personlig rådgivare redan från första dagen, och som sedan finns vid din sida genom hela förloppet. Du når oss på telefonnummer 042-366 066 eller via vårt kontaktformulär.