Sök på vår hemsida

Begravningsakt och begravningsceremoni är samma sak men oftast används benämningen begravningsakt när Svenska Kyrkan håller i en begravningsgudstjänst enligt Svenska kyrkans ordning. Det är då ett fast program som prästen går igenom steg för steg med ett par psalmer som de anhöriga väljer ut i samråd med prästen. Oftast hålls dessa begravningsakter i kyrkan. Många präster kan i mån av tid tänka sig att genomföra begravningen även på andra platser om det är önskemål från den avlidna eller de anhöriga.

Begravningsceremoni kan benämnas när det är borgerlig begravning eller om man inte vet vilket trossamfund som kan vara aktuellt. En borgerlig begravningsceremoni utformas vanligen med tal, olika musikstycken, sång, minnesord och avskedstagande. Det är de anhöriga som tillsammans med en officiant bestämmer hur de vill ha det. Vanligast är att man håller ceremonin i kapell eller för syftet avsedd ceremonihall även om det absolut går att välja andra platser. Väljer man att ha ceremonin med urna istället för kista så är det mycket lättare att hitta alternativa platser. När man väljer att kremera före ceremonin så har man som anhörig även längre tid på sig att förbereda eftersom lagen säger att den avlidna ska antingen jordfästas eller kremeras inom 30 dagar från dödsfallet. Då finns tid att organisera eftersom askan ska vara gravsatt inom ett år.

Givetvis är det inte bra att skjuta upp en begravning, men skönt att veta att möjligheten finns ifall nära familj är bortrest inom den närmsta månaden eller liknande. Ifall man som anhörig vill att begravningen ska ske på ett ställe där det finns trevliga minnen från så är urnceremoni ett alternativ för att kunna få tid och organisering fullständigt skräddarsytt. Det mesta går att ordna, så bara hör av Dig med tankar och idéer. Vi finns här för Dig. 

Kontakta Evighetens Vila Begravningsbyrå
Vi finns här för dig.
Öppet helgfria vardagar mellan 09:00-16:00 eller efter överrenskommelse.
Vi har jour dygnet runt!

Tel: 042-366 066